Alzines sureres, vinyes i pastura: les claus del Celler Espelt per reduir l’impacte de l’incendi de Cap de Creus

celler espelt
Experiència de:

Espelt Viticultors

Espelt Viticultors és una celler ubicat a Vilajuïga, a l'Alt Empordà, que es dedica a la viticultura ecològica i conscient, integrada i respectuosa amb el paisatge i la biodiversitat. Aquest celler, amb l’Anna Espelt al capdavant, segueix un llegat de més de vuit generacions dedicades a la viticultura.

Treballen les terres en ecològic i han dedicat molts esforços a recuperar varietats locals com la garnatxa o la carinyena, més resistents i resilients al canvi climàtic, i a cuidar i preservar els sòls: pissarres apedaçades de granits, on la vinya hi arrela amb força, i sòls de sauló que donen vins frescos i elegants.

El canvi climàtic està accentuant la sequera i incrementant els episodis de vent, i aquests factors poden provocar incendis hivernals, com el que va tenir lloc al Cap de Creus al febrer de 2022. Aquesta zona, terra de tramuntana, és molt vulnerable a pertorbacions d'aquest tipus. Per aquesta raó, Espelt Viticultors, propietaris de la vinya, conjuntament amb els tècnics del Parc Natural del Cap de Creus van planificar les vinyes de Mas Marès al Cap de Creus no només no només per elaborar vins de qualitat, sinó també per fer-les més resilients a una de les seves majors amenaces: els incendis. Ara que l’incendi del 2022 ja queda lluny, podem explicar el cas d'èxit de com les vinyes que formen part de les proves pilots experimentals del projecte LIFE MIDMACC van ser claus per evitar-hi danys importants. 

Imatge
mas mares

 

Un paisatge en mosaic  

El paisatge en mosaic busca mantenir una diversitat d’usos del sòl agrícola, forestal i pastoral per minimitzar la biomassa inflamable, crear barreres naturals contra els incendis busca augmentar la resiliència del territori davant del canvi climàtic. 

A la finca Espelt, la planificació incloïa diverses franges: 

  • Bestiar extensiu al nord: les vaques transhumants mantenen baixa la biomassa. 
  • Zones buidades: àrees sense vegetació per reduir la inflamabilitat. 
  • Vinyes: actuen com una barrera efectiva contra el foc. 
  • Ecosistemes tradicionals mediterranis: boscos d’alzines sureres que evolucionen de manera natural entre les vinyes i el mar. 
Imatge
mas maress

 

L'incendi del 2022 

Quan l'incendi de febrer de 2022 va arribar a la finca, les franges de protecció van aturar el foc en moltes zones. En les àrees no aclarides, la intensitat del foc era prou baixa perquè els bombers poguessin treballar amb seguretat, i van deixar pal·lesa l'eficàcia del mosaic d’usos agrícoles i forestals. 

Cooperació transversal 

En aquest cas, la clau de l'èxit va ser la col·laboració publicoprivada. La participació d’agricultors, tècnics, científics i bombers va permetre planificar explotacions més resistents al foc i amb més biodiversitat. 

La història de les vinyes del celler Espelt subratlla la importància de les estratègies de paisatge en mosaic per a la prevenció d’incendis. Aquest model de gestió territorial pot ser clau per a la protecció de zones vulnerables, combinant productivitat agrícola amb conservació ambiental. 

 

Imatge
espelt

 

Podeu veure un petit vídeo de l’experiència explicat per la viticultora de la finca: https://life-midmacc.eu/ca/2023/11/02/video-life-midmacc-la-historia-dexit-de-les-vinyes-de-roses-per-aturar-un-incendi-a-lhivern-2022/