Referencia

Vicente-Serrano, S.M., Pla, E., Pascual, D,. et alEffect of reservoirs on streamflow and river regimes in a heavily regulated river basin of Northeast Spain. (2016). Catena. DOI: 10.1016/j.catena.2016.03.042

Autoras/es

S.M. Vicente-Serrano, J. Zabalza-Martínez, G. Borràs, J.I. López-Moreno, E. Pla, D. Pascual, R. Savé, C. Bield, I. Funes, N. Martín-Hernández, M. Peña-Gallardo, S. Beguería, M. Tomas-Burguera. 

Ficha elaborada por

El Segre lleva cada vez menos agua

Average: 1 (1 vote)
2016
Objetivos

Anàlisi del cabal del riu Segre al llarg de 60 anys.

Métodos básicos

Mesura del cabal del riu per hm3  entre els anys 1951 i 2013.

Resultados principales

La principal raó de la disminució del cabal és l’actual model de gestió, el qual no està en harmonia amb la quantitat d’aigua disponible i les necessitats de les persones. A més el canvi climàtic ha fet que l’aportació d’aigua sigui menor: pràcticament han desaparegut les glaceres del Pirineu, fonts de les que bevia el riu; i també hi ha hagut una reducció de la precipitació anual que cau sobre la conca, especialment durant l’estiu, la qual s’ha reduït un 44,7% en 63 anys.

També el canvi d’usos del sòl ha afectat de forma determinant a la pèrdua de cabal, ja que a l’augment de la superfície forestal (que limita molt més l’arribada d’aigua d’escorrentia al riu), s’hi ha de sumar que l’agricultura amb el temps ha anat utilitzant cada vegada més aigua. A més, els embassaments també afecten negativament el cabal del riu, ja que el modifiquen segons les nostres necessitats i eventualitats meteorològiques.

Conclusiones

Per evitar tenir problemes d’abastiment d’aigua de boca i per a reg seran necessàries noves mesures i estratègies de gestió i consum.