Urbà

#a2a2a0
Referència

Nova Guia de ciència ciutadana i natura. Un repte per a l'educació per a la sostenibilitat

Autors/es

Escoda V., García J, Sala M., Xifra C., Fundació Catalana de l’Esplai

Fitxa elaborada per

Vivències de la ciència ciutadana al voltant de la natura

Encara sense vots
2022
Objectiu

Apropar aquesta pràctica científica i ciutadana als centres educatius i, especialment, potenciar-ne els aprenentatges realment vivencials i transformadors. D'aquesta manera s'intenta aconseguir l'objectiu de comprometre a tota la ciutadania en la millora de l’estat de la natura.

Mètodes bàsics

La guia es divideix en els següents apartats: 

  • La ciència ciutadana: Ens explica el significat del concepte, la seva evolució i quina relació té amb la natura i l'educació. 
  • Aportacions educatives de la ciència ciutadana: Parla de les potencialitats i l’impacte educatiu que poden tenir els projectes de ciència ciutadana, amb èmfasi sobre com el seu disseny i l’organització de les activitats educatives a l’entorn de la recerca pot amplificar els aprenentatges entre les persones participants i la comprensió de la realitat que els envolta, fer-les, per tant, més capaces de prendre decisions i actuar de manera més responsable, i empoderar-les per a ser un agent de transformació social.
  • Experiència i aprenentatges: En aquest apartat s'exposen diferents projectes de ciència ciutadana, alguns consolidats i d’altres emergents, agrupats en 10 àmbits de recerca i d’intervenció en l’entorn natural, tot apuntant les mirades, la intencionalitat i les pràctiques educatives de diferents centres que els estan duent a terme (per exemple: ocells, plantes, rius, papallones, mar i litoral, etc.).
  • 15 consells que poden ajudar.

     

Imatge
Les 7 aportacions educatives de la ciència ciutadana
Conclusions

En conjunt, la Guia pretén donar a conèixer aquests i d’altres projectes de ciència ciutadana i ajudar als centres educatius a convertir-los en veritables experiències d’aprenentatge significatiu i vinculades al currículum. En treballen l’estructuració o seqüenciació, el foment de la participació activa d’infants i joves o la revisió de metodologies educatives.

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (2 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (1 vote)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023