Referència

Arnan, X., Bosch, J., Comas, L., Gracia, M., & Retana, J. (2011). Habitat determinants of abundance, structure and composition of flying Hymenoptera communities in mountain old‐growth forests. Insect Conservation and Diversity,4(3), 200-211.

Autors/es

Xavier Arnan, Jordi Bosch, Lluís Comas, Marc Gracia i Javier Retana

Fitxa elaborada per

Les comunitats d'himenòpters poden servir per avaluar els boscos madurs de muntanya

Average: 0.9 (3 votes)
2011
Objectiu

Establir els patrons d’abundància i diversitat d’himenòpters, i la seva relació amb les característiques estructurals dels boscos madurs. Avaluar si els himenòpters podrien ser bons indicadors de l’estructura i complexitat dels hàbitats forestals. 

Mètodes bàsics

Mostreig de la comunitat d’himenòpters voladors mitjançant trampes de pa en dos tipus de boscos madurs (Abies alba i Pinus uncinata), els quals presenten importants diferències estructurals.  Es comparen a nivell de parcel·la, la riquesa i la diversitat d’espècies d’himenòpters, mitjançant un anàlisi de regressió múltiple i un anàlisi de correspondència canònica (CCA).

Resultats principals

Destaca el gran nombre d’espècies mostrejades (630 espècies). Es mostren diferències significatives en la riquesa i la diversitat a nivell de família entre els dos tipus de bosc, però no a nivell d’abundància, de la riquesa i de la diversitat d’espècies.  No obstant, la diferència en la riquesa d’espècies és major en parcel·les de P. uncinata que de A. alba. La composició d’espècies és diferent entre boscos de pins i d’avets, i aquestes diferències estan relacionades amb les diferències estructurals d’aquests dos tipus de bosc. Les anàlisis de regressió múltiple i de correspondència canònica mostren diferències en els requeriments d’hàbitat entre famílies d’himenòpters i altres grups funcionals (abelles, mosques de serra, vespes paràsites i vespes predadores). Les comunitats d’himenòpters poden ser utilitzades com un bon indicador de l’estructura forestal, la complexitat de l’hàbitat i l’estat de conservació.

Conclusions

S’observen diferències en la composició d’espècies d’himenòpters entre els boscos madurs de A. alba i de P. uncinata, relacionades amb les diferències en l’estructura forestal. Per tant, les comunitats d’himenòpters poden ser utilitzades com un bon indicador de l’estructura forestal, la complexitat de l’hàbitat i l’estat de conservació.

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (4 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (2 votes)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023