Autors/es

Joaquim Garrabou, Daniel Gómez-Gras, Alba Medrano, Carlo Cerrano, Carlo Cerrano, Massimo Ponti, Robert Schlegel, Nathaniel Bensoussan, Eva Turicchia, Maria Sini, Vasilis Gerovasileiou, Nuria Teixido, Alice Mirasole, Laura Tamburello, Emma Cebrian, Gil Rilov Jean-Baptiste Ledoux, Jamila Ben Souissi, Faten Khamassi, Raouia Ghanem, Mouloud Benabdi et al.

Fitxa elaborada per

Esdeveniments de mortalitat massiva associats a les onades de calor marines: la nova normalitat al Mediterrani

Average: 1 (2 votes)
icm article
2019
Objectiu

Comprovar si els estudis sobre esdeveniments extrems més recents d’entre els anys 2015-2019 han afectat tota la conca mediterrània.

Resultats principals

Entre els anys 2015 i 2019 el Mediterrani va experimentar una sèrie d'onades de calor marines que van afectar totes les regions de la conca i van donar lloc a esdeveniments de mortalitat massiva recurrents durant aquests quatre anys.   

Com a conseqüència, les poblacions d'unes 50 espècies (incloent-hi coralls, esponges i macroalgues, entre d'altres) es van veure afectades per aquests esdeveniments al llarg de milers de quilòmetres de costes mediterrànies, des del Mar d'Alborán fins a les costes del proper orient. 

Els impactes de les mortalitats es van observar entre la superfície i els 45 metres de fondària, on les onades de calor marines registrades van ser excepcionals, afectant més d'un 90% del Mediterrani i assolint temperatures de més de 26ºC en algunes àrees. 

Algunes de les espècies més afectades pels episodis de mortalitat massiva al Mediterrani són les praderies de Posidonia oceanica o les poblacions de coralls, que formen dos dels hàbitats més emblemàtics d’aquest mar. A més, són clau per al manteniment del funcionament i la biodiversitat dels principals hàbitats costaners. 

Conclusions

El mar Mediterrani està experimentant una acceleració dels impactes ecològics associats al canvi climàtic, fet que suposa una amenaça sense precedents per a la salut i el funcionament dels seus ecosistemes. Davant aquest escenari, és imprescindible conèixer la relació entre les diferents respostes biològiques de la biodiversitat marina i els diferents nivells d'exposició a la calor, doncs se sap que existeix una relació positiva significativa entre la durada de les onades de calor i la incidència dels esdeveniments de mortalitat. 

Estudis relacionats

Urbà

#a2a2a0
Urbà
Average: 1 (1 vote)
2022
Marí / Litoral
Encara sense vots
2022