Learning from experiences in adaptive action research: a critical comparison of two case studies applying participatory scenario development and modelling approaches.Environmental Policy and Governance, 21(6), 433-453.
Elaboració d'un marc comú per ajudar als investigadors i agents locals a avaluar de forma conjunta l’adaptació al canvi climàtic
Comparar i reflexionar sobre les lliçons apreses en dos projectes en diferents contextos biofísics i socioeconòmics, Regne Unit i Nicaragua, i establir un marc teòric i metodològic comú per ajudar als investigadors i agents locals a avaluar de forma conjunta l’adaptació al canvi climàtic i altres canvis.
Es discuteix sobre la incorporació d’incerteses i sorpreses, la combinació d’epistemologies, el fer front a les dinàmiques de representativitat i poder, la creació d’oportunitats per a millorar l’acció dels agents implicats, la facilitació del diàleg i la negociació per utilitzar models heurísticament.
Es destaca el paper del compromís entre totes les parts quan es realitza una recerca interdisciplinària i participativa, en un context de presa de decisions incertes i complexes.
Per millorar la capacitat d’adaptació de les comunitats, l’experiència en els models participatius mostra que han de ser considerades les parts interessades que intervenen en tot el procés, la pluralitat epistemològica, la flexibilitat i la sensibilitat als processos dependents del context sociocultural.