Urbà

#a2a2a0
Autors/es

David Brusi

Fitxa elaborada per

Com crear cartells divulgatius sobre geologia atractius i entenedors?

Average: 1 (3 votes)
2024
Objectiu

Els objectius del manual són aprofundir en les especificitats i els reptes de la divulgació geològica, recopilar i analitzar recomanacions per al disseny i la planificació de cartells interpretatius, així com descriure breument els diferents suports i materials emprats. També es busca identificar factors clau en el disseny de cartells mitjançant exemples de tot el món, sistematitzar criteris per al disseny i redacció de cartells de temàtica geològica, i proporcionar una guia ràpida per a professionals del disseny i la geologia. Finalment, es mostren exemples de cartells interpretatius que il·lustren les directrius del manual.

Mètodes bàsics

Quan un equip de treball es plateja l'elaboració de cartells interpretatius ha de tenir en compte consideracions científiques, tècniques, artístiques, econòmiques, turístiques, educatives, museístiques o psicològiques, entre moltes altres. Probablement, a causa d'aquesta transversalitat d'enfocaments, són pocs els treballs que han aprofundit des d'una visió integral en aquests temes.
Per confeccionar el manual s’han consultat recomanacions tècniques de senyalització d’espais naturals, publicacions sobre patrimoni i disseny gràfic, treballs de recerca i tesis doctorals. Tanmateix, la major part de les directrius establertes han estat definides a partir de l’anàlisi d’exemples reals de cartells interpretatius d’arreu del món. 

Resultats principals

El manual dedica un capítol inicial a descriure les tipologies d’aquest tipus de suports comunicatius, els materials utilitzats i l’estructura habitual en el disseny de cartells.

Imatge
cartells

També es defineixen breument l’estructura dels blocs de continguts i la tipologia dels elements textuals o gràfics que integren un cartell.

La part més extensa del manual està dedicada a descriure els aspectes que cal considerar a l'hora de fer un cartell interpretatiu. Destaquem, per exemple, els apartats dedicats a:

1) La iniciativa i la idoneïtat de la proposta d'instal·lació de cartells.

2) La constitució d’un equip de treball.

3) La definició del perfil del públic potencial.

4) El plantejament dels objectius.

5) La selecció dels llocs d’interès i temàtiques abordades.

6) L'elecció de la tipologia dels suports, la mida, les proporcions, els materials, el tipus d'impressió…

7) La proposta d’emplaçament.

8) La regla de “3-30-3”.

El bloc més pràctic del manual és el que es refereix als continguts textuals i gràfics. 

Imatge
cartells 2

Les directrius incorporen també alguns aspectes no menys importants que els anteriors que posen el focus a valorar la necessitat o idoneïtat de:

1) Incorporar recursos tàctils.

2) Incloure codis QR, enllaços a apps, vídeos...

3) Proposar al públic activitats gamificades.

4) Contemplar els criteris d’accessibilitat i sostenibilitat ambiental.

El darrer apartat del manual aporta alguns exemples de cartells pensats per il·lustrar un tractament ajustat a les directrius establertes.

Imatge
cartells 3
Conclusions

El patrimoni geològic és una part essencial del patrimoni natural, com demostren iniciatives com la creació de l'Inventari d'Espais d'Interès Geològic i diverses accions públiques i privades orientades a la seva conservació. Els cartells divulgatius actuen com un guiatge estàtic que permet al públic entendre i valorar aquest patrimoni, destacant la seva protecció i contribuint a una narrativa que impulsa el turisme sostenible i la implicació local en la seva gestió. Utilitzar correctament aquest manual pot ajudar els professionals de la gestió i conservació a fer accessible la geologia, afavorint que sigui coneguda, estimada i preservada.

Estudis relacionats

Urbà

#a2a2a0
Urbà
Forestal
Marí / Litoral
Aigües continentals
Agrícola
Average: 1 (3 votes)
2024
Aigües continentals
Average: 1 (1 vote)
2018