El verd i el blau s'uneixen per conservar la natura als seminaris #cafèPrismàtic 2025

Arriben els seminaris en línia #cafèPrismàtic 2025. Unes trobades mensuals, consolidades dins del Prismàtic i coordinades pel CREAF amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecoligica, que enguany exploraran la connexió essencial entre ecosistemes terrestres i aquàtics per garantir la sostenibilitat i protegir el patrimoni natural. Els seminaris es duen a terme un cop al mes a les 12 h, de febrer a novembre, i culminaran amb una jornada presencial al desembre.
Durant el cicle de xerrades, persones expertes, investigadores i gestores presentaran experiències pioneres sobre solucions basades en la natura, tècniques avançades de gestió integrada i estratègies per incrementar la resiliència davant dels reptes ambientals actuals que afronten aquests ecosistemes. Entre d’altres, les sessions exploraran alternatives per abordar la contaminació, gestionar la salinització dels ecosistemes aquàtics, o potenciar l’agroecologia com a eina per caminar cap a un futur sostenible.

El programa en detall
Els temes protagonistes que es posaran sobre la taula van des dels ambients fluvials i marins, fins als terrestres i agrícoles:
- Dels vessants als rius: com abordar la complexitat dels perills en cascada?, amb la Marta Guinau, Clàudia Abancó de la Universitat de Barcelona i RISKNAT.
- Mapes i accions per protegir els rius temporals mediterranis i la seva biodiversitat amb la Núria Bonada de l’IRBio i Daniel Pons de la Xarxa de Parcs.
- De la ciència a l’acció: com els Living Labs poden millorar la resiliència agroalimentària, amb l’Ayman Moghnieh de Naked Innovations, en Jordi Gené de l’IRTA i en Marius Simon de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
- Gestió forestal, canvi climàtic i aigua blava: efectes sobre el sistema fluvial amb la Gemma Piqué i Monica Bardina del CTFC.
- Quan l'aigua dolça es torna salada: com afrontar la salinització dels ecosistemes aquàtics?, amb Miguel Cañedo de l’IDAEA i Eugenia Martí del CEAB-CSIC.
- Tempestes i incendis a la costa: el paper de les praderes de Posidonia oceanica, amb Teresa Alcoverro del CEAB-CSIC i Ponç Feliu del Parc Natural del Cap de Creus.
- Basses i estanys davant el canvi climàtic: efectes, reptes i accions de gestió, amb Sandra Brucet i Lluís Benejam, de la Universitat de Vic, i Montse Pascual del Parc Natural d’Interès Nacional de l’Albera.
- L’excés de nitrogen a l’aigua i al sòl: impactes, solucions agroecològiques i reptes de futur, amb l’Estela Romero del CREAF.
Ambients en risc
Els ecosistemes terrestres i els aquàtics són com peces inseparables d’un gran trencaclosques: rius que nodreixen boscos, aiguamolls que absorbeixen inundacions, o praderies marines que protegeixen les costes dels temporals. Tanmateix, aquest trencaclosques està en risc: un estudi recent publicat a la revista Nature alerta que el 24% de les espècies d'aigua dolça estan actualment en perill d'extinció per causes com la contaminació, la modificació dels cursos fluvials i la pèrdua d’hàbitats naturals. A Catalunya també tenim un escenari dantesc. Les dades de l'Índex Planeta Viu (LPI) de l'Observatori del Patrimoni Natural subratllen que les poblacions d'animals salvatges han disminuït un 28% entre 2002 i 2023, amb especial preocupació pels ambients agrícoles i aquàtics, que han patit davallades del 40%, mentre que boscos i matollars han experimentat una reducció del 15%. Davant d’aquest escenari crític, la gestió integrada i coordinada de la natura es converteix en una prioritat per garantir la sostenibilitat i la biodiversitat del nostre planeta.
Una iniciativa compromesa amb la natura
Els seminaris #cafèPrismàtic van néixer l’any 2020, en plena pandèmia, amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi de coneixement científic i tècnic per millorar la conservació del patrimoni natural a Catalunya. Des d’aleshores s’han convertit en un espai clau per apropar l’evidència científica a la presa de decisions i compartir experiències reals que viu el territori. Amb més de 40 seminaris al canal de YouTube del CREAF, els #cafèsPrismàtic acumulen més de 2700 d'inscripcions i més de 6000 visualitzacions, consolidant-se com una proposta essencial per la conservació i el diàleg ambiental a Catalunya.