Referència

Audsley E., Trnka M., Sabate S., Maspons J., Sanchez A., Sandars D., Balek J., Pearn K. (2014) Interactively modelling land profitability to estimate European agricultural and forest land use under future scenarios of climate, socio-economics and adaptation. Climatic Change, 128(3):215-227
Doi: 10.1007/s10584-014-1164-6

Autors/es

E. Audsley, M. Trnka, S. Sabaté, J. Maspons, A. Sanchez, D. Sandars, J. Balek, K. Pearn. 

Fitxa elaborada per

Una eina interactiva per predir usos futurs del sòl a conreus i boscos d'Europa

Encara sense vots
2014
Objectiu

Dissenyar un mètode capaç de predir els usos del sòl agrícola i forestal del futur, en territori europeu, segons diferents escenaris possibles dins el context climàtic i socio-econòmic.

Mètodes bàsics

Hem produït tot un seguit de models complexos basats en l'aprofitabilitat de les diferents alternatives d'usos del sòl (més de 5 000 tipus) per a cada parcela geogràfica de 10' x 10' pertanyent a la Unió Europea. D'altra banda, per tal de reduir el temps d'anàlisi, hem agrupat les (prop de 24 000) parceles segons la seva combinació de sòl i clima, de manera automàtica amb mètodes estadístics.

Establint uns llindars d'aprofitabilitat, hem definit l'agricultura intensiva (arable o praderies), l'agricultura extensiva o bosc gestionat, i el bosc no aprofitat o camp abandonat.

A més, els models inclouen altres factors limitants. Per exemple, la disponibilitat d'aigua de rec o la demanda d'aliment que resulta del creixement poblacional, les importacions, les preferències alimentàries i la bioenergia. En funció de tot plegat els "metamodels" ajusten els preus i producció resultants de cada model agrícola o forestal en diferents escenaris futurs. Pel cas dels boscos, hem emprat el model GOTILWA+.

Resultats principals

L'estudi il·lustra el que passaria utilitzant dos dels cinc Models Climàtics Globals (GCM), modificant la temperatura i precipitació de l'hivern/estiu, i en 2 dels quatre escenaris socio-econòmics, tot tenint en compte els paràmetres de "població" i de "millora de rendiment de conreus". 

En primer lloc, segons l'escenari socio-econòmic de "We are the world" (WaW), la població incrementaria poc i el consum de carn seria controlat, tot afavorint el rendiment dels conreus. En canvi, en l'escenari "Should I Stay Or Should I Go" (SISOG) la població augmenta substancialment, conjuntament amb el consum de carn, mentre que el rendiment dels conreus disminueix. A tots dos escenaris el territori de la Unió Europea tendeix a l'agricultura intensiva, però en el WaW aquest canvi es focalitza en les regions del nord, mentre que en el SISOG es produeix a tot arreu però sense aconseguir la producció necessària per garantir la seguretat alimentària.

Conclusions

Aquest estudi demostra que els estudis d'impacte del canvi climàtic sobre els usos del sòl agrícola i forestal són factibles en un temps d'anàlisi tolerable. Fins i tot variant diferents factors que poden influir en els futurs escenaris socio-econòmics, com ara l'increment demografic o la millora del rendiment dels conreus. 

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (4 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (2 votes)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023