Urbà

#a2a2a0
Autors/es

ICTA - UAB i BAVBE de la Facultat de Biociències UAB.

Fitxa elaborada per

Una aplicació mòbil que avisa del risc d'al·lèrgia als carrers de les ciutats

Encara sense vots
2018
Objectiu

Identificar i ubicar sobre el mapa la presència de plantes al·lergèniques i indicar el seu estat fenològic a través de la ciència ciutadana.

Mètodes bàsics

L'aplicació Planttes mostra als usuaris imatges de les diferents plantes al·lergògenes més importants, i els ofereix informació de com són les seves flors i els seus fruits. El sistema permet a l'usuari assenyalar al mapa el punt on es troba (geolocalització), quina planta està veient, i si aquesta es troba sense flor, en fase de formació de flor, si té la flor oberta o si ja té fruit.

Aquesta informació pot ser visualitzada per la resta d'usuaris i els pot ajudar a decidir les rutes més recomanables a seguir en l'entorn urbà per tal d'evitar al màxim la proximitat a aquells llocs on es troba amb la flor oberta la planta que li causa al·lèrgia. Es tracta d'una informació dinàmica, que canvia dia a dia, de la mateixa manera que ho fan les plantes.

Conclusions

Els impulsors esperen que la iniciativa pugui ser de l'interès del públic en general, i també que es converteixi en una eina de treball per a escoles, centres cívics i entitats i que aquestes col·laborin i promoguin el seu ús continuat, de manera que amb la col·laboració ciutadana es aconsegueixi tenir informació en viu de com es succeeixen i progressen les floracions de plantes amb capacitat de desencadenar al·lèrgies en els nostres carrers i places.

La informació és complementària a la que ofereix el Punt d'Informació Aerobiològica (http://lap.uab.cat/aerobiologia/es/forecast/catalunya), a una escala més detallada i de molta utilitat per als al·lèrgics.