Referència

Bonada, N., Sánchez Montoya, M. del M., Cid, N., Acosta, R., Arce, M.I., Cañedo-Argüelles, M., Cunillera-Montcusí, D., de las Heras, P., Díaz-Redondo, M., Ersoy, Z., Fernández-Calero, J.M., Flor Arnau, N., Fortuño, P., Freixinos, Z., Gomà, J., López-Pintor, A., López-Rodríguez, M.J., López-Rodríguez, N., Mellado-Díaz, A., Miñano-Martínez, J., Morcillo, F., Munné, A., Ordeix, M., Piñero-Fernández, M., Quevedo-Ortiz, G.,Roblas, N., Rodríguez-Lozano, P., Rovira, J.V., Sánchez-Campaña, C., Sánchez-Nogueras, J., Soria, M., Suárez Alonso, M.L., Tierno de Figueroa, J.M., Vidal-Abarca, M. del R., Vinyoles, D., Gallart, F., Prat, N. 2024. Retos y oportunidades para la evaluación del estado ecológico en ríostemporales. Ecosistemas 33(1): 2632. https://doi.org/10.7818/ECOS.2655

Autors/es

Núria Bonada, María Mar Sánchez Montoya , Núria Cid, Raúl Acosta, María Isabel Arce, Miguel Cañedo-Argüelles, David Cunillera-Montcusí, Paloma de las Heras, María Díaz-Redondo i altres.

Fitxa elaborada per

Reptes i oportunitats per avaluar l'estat ecològic a rius temporals

Average: 1 (2 votes)
riuss irbio
2024
Objectiu

Revisió de eines i metodologies per avaluar l’estat ecològic dels rius temporals, identificar els reptes per a la correcta avaluació i analitzar les oportunitats existents per fer front a aquests reptes.

Mètodes bàsics

Àrea d’estudi: Mediterrani

Els Rius temporals (RTs) representen aproximadament el 60% de la xarxa fluvial mundial i són els ecosistemes fluvials dominants a les regions àrides i semiàrides, com la Mediterrània.

Imatge
riustemporals

Revisió de les diferents metodologies, eines i polítiques en torn a l’avaluació de l’estat ecològic dels rius temporals. Les característiques dels RTs i les evidències existents fins avui posen de manifest els buits de coneixement que limiten el desenvolupament de metodologies adequades per a l'avaluació del seu estat ecològic. 

La revisió se centra majoritàriament en el coneixement científic i de gestió acumulada des de la implementació de la Directiva Marc de l’Aigua a Espanya, però recull experiències en altres RTs del món per guiar accions de conservació i gestió en aquests ecosistemes únics i altament amenaçats pel canvi global.

Imatge
rius temporalss
Resultats principals

La Directiva Marc de l’Aigua (DMA; Comissió Europea 2000) va regular la gestió dels sistemes fluvials i va  incloure, en part, els RTs. Tot i així, actualment cada estat membre utilitza els seus propis mètodes per avaluar l'estat ecològic dels RTs. 

A la Instrucció de Planificació Hidrologica (IPH) s'esmenten específicament els RTs per a l'establiment dels cabals ambientals i per a l'avaluació hidrològica, on els rius es classifiquen en 4 tipologies: permanents, temporals o estacionals, intermitents o fortament estacionals, i efímers.

Les metodologies actuals per avaluar l'estat ecològic van ser dissenyades i desenvolupades per a rius permanents i per tant són inexactes per valorar l'estat ecològic dels RTs.

En el marc del projecte LIFE+ TRivers es va desenvolupar el TREHS (Estat Ecològic i Hidrològic dels Rius Temporals) (Gallart et al. 2017), una eina que permet als gestors (1) conèixer el règim hidrològic real dels RTs fins i tot sense dades d'estacions d'aforament, (2) avaluar l'estat hidrològic d'un riu comparant el règim hidrològic real amb el natural, (3) proporcionar un calendari sobre l'estat aquàtic més probable a cada moment per guiar el mostreig, i (4) classificar i representar en un triangle denominat FPD (Flow, Pools and Dry plot, per les sigles en anglès) els RTs en 8 hidrotips, en funció de la freqüència relativa de flux (Mf), tolls desconnectats (Mp) i lleres seques (Md) durant un any. 

Més recentment, la Guia per a l'avaluació de les aigües superficials i subterrànies, publicada l'octubre de 2020 (MITECO 2020), adopta la metodologia TREHS i simplifica els 8 hidrotips en els 4 per a cabals ambientals definits a la IPH.

En aquest treball s'han identificat 7 reptes que cal tenir en compte per a la correcta avaluació de l'estat ecològic dels RTs i 5 oportunitats que podrien contribuir, específicament, a fer front a aquests reptes.

Reptes per a l'avaluació de l'estat ecològic a rius temporals: 

  • REPTE 1: Diferenciació entre rius temporals naturals o hidrològicament impactats.          Diferenciar entre RTs naturals o hidrològicament impactats és complex, i disposar d'informació sobre el règim natural del riu, així com dels seus impactes hidrològics potencials és clau.
  • REPTE 2: Diferenciació entre pertorbació natural i antròpica.
    Les comunitats aquàtiques dels RT estan formades per espècies de caràcter generalista, i algunes espècies amb adaptacions específiques, cosa que els permet fer front a les condicions canviants. Això comporta que la resposta a les pertorbacions antròpiques no sigui clara i pugui confondre's amb els efectes de la pròpia pertorbació natural que suposa la temporalitat.
  • REPTE 3: Desenvolupament d'índexs biològics per a gorgs desconnectats.
     Els gorgs són hàbitats clau per a la conservació de nombroses espècies, ja que actuen com a refugis de biodiversitat aquàtica a nivell local i regional. Actualment, però, no exisiteixen index dissenyats per avaluar la qualitat biològica d’aquests.
  • REPTE 4: Desenvolupament d'índexs biològics per a llits secs.
    Les comunitats aquàtiques dels RT tenen poques espècies, la majoria generalistes, ja que l'assecat comença abans que es desenvolupin comunitats complexes i diverses. Per tant, hi ha una necessitat urgent d'identificar nous indicadors que, per exemple, considerin les comunitats biològiques terrestres de lleres seques i/o les plantes terrestres com a indicadors de salut dels ríus
  • REPTE 5: Evaluació de la qualitat a través de l'ús d’indicadors físico-químics.
    S’han de conèixer quines mètriques fisico-químiques s’haurien d’utilitzar per avauar l’estat ecològic dels RT.
  • REPTE 6: Adaptació dels índexs hidrogeomorfològics.
    Actualment, la qualitat hidrogeomorfològica dels RTs és rarament avaluada a través d'indicadors i índexs a l'ús, alguns intents proposats: l'Índex d'Alteració de Rambles (IAR: Suárez i Vidal-Abarca 2008), l'Índex Hidro- Geomorfològic adaptat a rius efímers (IHG: Ollero et al. 2021), El Morphological Quality Index (MQI: Rinaldi et al. 2013), o el Geomorphic Status (GS: Lobera et al. 2015). Aquests índexs tenen en compte les alteracions hidrològiques dels cossos d'aigua, les modificacions o els impactes que pateixen la llera i l'hàbitat riberenc circumdant. Però encara no s’utilitzen de manera rutinària per l’estat ecològic dels RT.
  • REPTE 7: Utilitat i aplicació de la teoria de metacomunitatsUtilidad y aplicación de la teoría de metacomunidades.
    La manera com s'ha d'incorporar la combinació de factors locals i regionals en la determinació de l'estat ecològic només s'ha abordat teòricament, la seva aplicació pràctica passa per considerar els factors regionals en sentit ampli.

Oportunitats per a l'avaluació de l'estat ecològic a rius temporals:

  • Noves eines a l'abast: l'ús del metabarcoding 

                En sistemes tan sensibles i dinàmics com els RTs, l'ús de tècniques moleculars no invasives, com ara les eines de seqüenciació massiva (metabarcoding), han suposat una autèntica revolució a causa de la seva alta eficàcia per obtenir la composició d'espècies d'una comunitat sense necessitat d'invertir esforços i detectar presència d'espècies aquàtiques en aigua o sediment sense haver de prendre una mostra biològica

  • Índexs alternatius per a l'avaluació de l'estat ecològic

                Avaluar la comunitat també des del punt de vista funcional, així com quantificar la capacitat de resistència i resiliència de les comunitats davant de pertorbacions (naturals o antròpiques).

  • Bases de dades massives producte de col·laboració internacional i sensors remots.

                En els darrers anys han proliferat les col·laboracions científiques internacionals destinades a la recopilació de grans bases de dades que cobreixen amplis gradients temporals i espacials. Moltes d'aquestes bases de dades inclouen RTs i podrien ser utilitzades per testar hipòtesis ecològiques i desenvolupar estratègies específiques per gestionar-les i conservar-les.

  • Ciència ciutadana: implicació social a l'avaluació de l'estat hidrològic i ecològicla ciència. 

                La ciència ciutadana és un bon recurs per generar coneixement científic complementari i fiable per als gestors, a més també hi juga un paper essencial fomentant l'adquisició de nous coneixements i habilitats per part de la ciutadania i, crea més consciència sobre la biodiversitat i el valor ecològic dels ecosistemes.

Imatge
irbio rius temporals
Conclusions

L'estudi  posa de manifest la necessitat de desenvolupar i adaptar metodologies específiques per a l'avaluació d'aquests ecosistemes, que representen una part significativa de la xarxa fluvial mundial. Aquests rius, predominantment ubicats en regions àrides i semiàrides, presenten característiques úniques que no es poden avaluar adequadament amb les eines dissenyades per a rius permanents. A través de la identificació de reptes específics i l'exploració d'oportunitats innovadores, l'estudi ofereix una guia per als gestors per millorar la conservació i la gestió dels rius temporals. L'adopció de noves tecnologies, l'ús de dades massives i la integració de la ciència ciutadana són elements clau que poden transformar l'avaluació ecològica d'aquests ecosistemes, garantint la seva sostenibilitat i resiliència davant les pressions globals canviants.