Assessing the potential impacts of floating Offshore Wind Farms on policy-relevant species: A case study in the Gulf of Roses, NW Mediterranean.
Quins són els impactes dels parcs eòlics marins flotants sobre les espècies marines amb prioritat de conservació?
L’objectiu d’aquest article és avaluar els impactes potencials dels parcs eòlics marins flotants (PEM) en la biodiversitat marina del Mediterrani, centrant-se en espècies sensibles prioritàries per a la conservació segons diferents normatives i convenis.
Mitjançant l’exemple d’un PEM proposat a la Costa Brava, l’estudi busca proporcionar coneixement per harmonitzar el desenvolupament de les energies renovables marines amb la conservació de la biodiversitat marina.
Cas d'estudi
L'estudi es realitza a la zona del Cap Creus/Golf de Roses, una àrea de gran biodiversitat amb diversos Àrees Marines Protegides (AMP) i per tant d’alta prioritat per a la conservació. Aquesta zona està identificada com a adequada per al desenvolupament d'energia eòlica marina. L'anàlisi de les tecnologies es basa en la documentació presentada en les avaluacions d'impacte ambiental (EIA) dels projectes d’eòlica marina presentats, focalitzant-se en les fases d'exploració, planificació, instal·lació, posada en marxa i operació de la infraestructura.
Selecció d'espècies
Es va identificar un total de 135 espècies sensibles rellevants per a la política de conservació a partir de la base de dades del GBIF.ES, prioritzant espècies protegides per la Directiva Hàbitats i la Directiva Aus, així com espècies en perill segons la Llista Vermella de la IUCN. Es van incloure també espècies protegides per convenis internacionals i normatives locals (com les Espècies Silvestres de Règim de Protecció Especial i les espècies amenaçades a Espanya i Catalunya). L'estudi es va centrar en l'anàlisi a nivell de grups taxonòmics per identificar patrons generals de vulnerabilitat.
Avaluació d'impacte
Es va realitzar una revisió exhaustiva de la literatura per identificar els principals factors d’estres associats als PEM flotants. Aquests factors d’estres inclouen col·lisions, soroll, vibracions, efecte barrera, embolics, resuspensió de sediments, alteració del comportament, camps electromagnètics, emissió de calor, modificacions d'hàbitats i de processos oceanogràfics. Cada factor es va vincular a la tecnologia responsable i als grups taxonòmics afectats. S'han utilitzat criteris d'avaluació d'impacte per assignar un valor a l'impacte biològic (de 1 a 3). Els nivells d'impacte es van categoritzar en baix, moderat i alt, segons els valors obtinguts. A més, es va avaluar el grau de certesa de les conclusions en funció de la literatura revisada.
L'estudi ha abordat els principals impactes que poden tenir els parcs eòlics flotants (PEM) sobre les espècies marines sensibles (incloent les migratòries), destacant els següents resultats:
- Col·lisió: Les col·lisions amb ocells i ratpenats són una preocupació, especialment durant la migració i en condicions de visibilitat reduïda. Tot i que les col·lisions sota l’aigua són rares, poden augmentar amb l'increment del trànsit marítim prop dels PEM.
- Soroll i Vibració: El soroll produït per la construcció i operació dels PEM pot alterar seriosament la comunicació i el comportament de diverses espècies marines. En particular, el soroll continu de les turbines flotants pot interferir amb les capacitats de localització i orientació d'espècies com els mamífers marins i els peixos.
- Efecte Barrera: Els PEM poden actuar com una barrera física per als ocells marins, alterant les rutes de migració. Per sota de l'aigua, els PEM poden modificar la distribució i el comportament de les espècies marines, afectant la seva mobilitat.
- Embolics: El risc de quedar-se enredat a les línies de fondeig i cables submergits és moderat, i afectaria principalment mamífers marins i altres espècies marines que podrien quedar atrapades en aquests components.
- Resuspensió de Sediments: La resuspensió de sediments durant la construcció i operació dels PEM pot afectar la transparència de l'aigua, la qual cosa podria impactar les espècies que depenen de la visió per alimentar-se o de la filtració.
- Comportament Espacial: La il·luminació artificial associada a les infraestructures dels PEM pot desorientar els ocells marins i augmentar el risc de col·lisió, especialment durant les seves migracions.
- Destrucció d'Hàbitat: La construcció dels PEM pot provocar la destrucció o alteració d'hàbitats marins importants. Les activitats de fondeig, la instal·lació de les turbines i altres infraestructures poden afectar la biodiversitat local, canviant les condicions físiques i químiques dels hàbitats i alterant les espècies que depenen d'aquests entorns.
Els resultats mostren els principals factors de perill associats als PEM, com les col·lisions, els efectes de soroll o la destrucció d’hàbitats, entre altres. Aquests impactes poden tenir conseqüències importants per a la biodiversitat marina i les espècies clau.
Aquest estudi proporciona una avaluació inicial dels impactes que poden tenir les tecnologies eòliques flotants sobre espècies rellevants per a les polítiques de conservació al mar Mediterrani, centrant-se en el Golf de Roses/Cap de Creus. S'han seleccionat 135 espècies vulnerables que tenen un paper clau en l'estat ambiental de les aigües marines, tal com es defineix a la Directiva Marc de l'Aigua (MSFD) i a l'Estratègia de biodiversitat de la UE per al 2030. El marc d'avaluació proposat és útil per a Avaluacions d'Impacte Ambiental per als projectes d’eòlica marina en general, i per les Avaluacions Apropiades per a projectes que puguin afectar les zones Natura 2000.
Els grups taxonòmics més afectats per les tecnologies de PEM flotants són els mamífers marins, aus marines, elasmobranquis i macro invertebrats bentònics. Els principals factors d'estrès sent el soroll, les vibracions i la pèrdua d’hàbitats. L'estudi destaca la necessitat d'equilibrar el desenvolupament de les energies renovables amb la protecció de la biodiversitat marina, especialment en el context del canvi climàtic.
Tot i les limitacions de les dades in situ, l'estudi destaca la importància de recopilar més dades específiques de les espècies i realitzar noves investigacions per avaluar els efectes d'aquests projectes d’eòlica marina sobre els ecosistemes marins.