Referència

Masó, J., Serral, I., Domingo-Marimon, C., & Zabala, A. (2019). Earth observations for sustainable development goals monitoring based on essential variables and driver-pressure-state-impact-response indicators. International Journal of Digital Earth, 1-19.

Autors/es

J. Masó, I. Serral, C. Domingo-Marimon i A. Zabala.

Fitxa elaborada per
Paraules clau

Quina relació hi ha entre les Variables Essencials, els ODS i les xarxes d'Observació de la Terra?

Encara sense vots
2019
Objectiu

Consultar els vincles i les mancances entre les Variables Essencials, els indicadors que proporcionen les xarxes d’observació de la Terra i els indicadors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Mètodes bàsics

Per fer-ho l’equip investigador va crear un mapa interactiu on es vinculen dades de les xarxes d’observació de la terra i dels SDG, per veure’n les vinculacions i les mancances.

Aquest mapa interactiu es basa en un model UML transformat en un arxiu JSON. Finalment aquest model JSON es visualitza gràcies a la biblioteca gràfica d3.js.

D’altra banda, els autors han aplicat el model DPSIR als indicadors dels ODS, un model desenvolupat per l’Agència Europea del Medi Ambient que pretén descriure les interaccions entre l’activitat humana i el medi ambient i les seves conseqüències socio-econòmiques. Això ha permès classificar per primera vegada els indicadors del ODS en aquells que són factors de canvi, pressions, estat, impacte o resposta.

Resultats principals

El resultats principal de l’article és un gràfic interactiu on es pot veure la concordança entre els indicadors que plantegen els ODS i les Variables Essencials actuals, en el mapa també es veuen les xarxes d’Observació de la Terra i els indicadors que recullen. El gràfic és una eina web que pot ser molt útil per trobar les xarxes d’Observació de la Terra més rellevants, principalment a Europa, que poden proporcionar els coneixements per avaluar els progressos cap als ODS. Una eina que també es pot exportar a altres formats i que mantindrà l’Observatori de les Xarxes Europees d’Observació de la Terra (ENEON).

Conclusions

Les conclusions de l’article ens diuen que en alguns casos les Variables Essencials que s’estan seguint ara mateix no concorden directament amb els indicadors dels ODS. Això es deu, d’una banda, a que alguns ODS estan orientats a aspectes socials o econòmics, i que els científics socials no han adoptat encara el marc d’aquestes variables. D’altra banda, tot i que existeixen Variables Essencials útils per controlar l’evolució d’alguns temes concrets del ODS,  de moment encara no es tenen en compte en el marc d’indicadors dels ODS. Segons els autors, les Nacions Unides i GEO haurien de col·laborar per crear nous indicadors basats en les Variables Essencials existents. En aquest context, GEO hauria de defensar una adopció més àmplia de les Variables Essencials, i coordinar iniciatives més ambicioses, com per exemple, Variables Essencials d’Agricultura, útils per avaluar millor els indicadors SDG 2 i SDG 15.

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (5 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (3 votes)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023