Urbà

#a2a2a0
Referència

Espadaler X., Pradera C., Santana J.A. (2018). The first outdoor-nesting population of Wasmannia auropunctata in continental Europe (Hymenoptera, Formicidae).  Iberomyrmex, nº 10. Artículos y notes.

Autors/es

X. Espadaler, C. Pradera, J.A. Santana.

Fitxa elaborada per

La formigueta del foc es detecta a la Península per primer cop

Encara sense vots
2018
Objectiu

Registre per primer cop a Europa d'una població establerta i en expansió de la formigueta de foc (Wasmannia auropunctata).

Mètodes bàsics

Estudi de 6 hectàrees d'extensió i 1.2 km de perímetre d’una urbanització de Marbella, Málaga.

Resultats principals

El seu nom prové d’una traducció directa de l’anglès, ‘little fire ant’, ja que la seva picada és intensa i ardent. Malgrat que pels humans no passa d’una molèstia, tant a la regió d’origen (la zona entre Brasil, Argentina i Uruguai), com en altres llocs on ja és invasora, s’han detectat casos de ceguesa en animals salvatges i domèstics que han estat picats a l’ull —des de gats, gossos, gallines i jaguars, fins a elefants a l’Àfrica.

L'investigador del CREAF i la UAB, Xavier Espadaler, explica que “és tant petita que és pràcticament indetectable, has de saber que és allà i buscar-la bé, sinó és impossible veure una formiga de color terrós i de poc més d’1 mm. És possible que ja sigui en altres llocs i ningú l’hagi vist”.

La formigueta de foc viu en climes càlids i humits, per això, tal i com mostra aquest mapa, ja s’ha pogut instal·lar en zones tropicals d’Àfrica, illes del Carib i del Pacífic, o el nord-est d’Austràlia, sobretot en plantacions intensives de cafè i cacau. La població de Marbella és, juntament amb unes d’Israel, la més septentrional detectada a Europa, on sempre s’ha trobat que la formigueta de foc viu en zones ben regades, com horts i jardins particulars. 

Conclusions

Per erradicar aquesta població caldria fer tractaments i deixar de regar els jardins de la urbanització durant dos anys. També establir un control actiu per de conéixer si s'ha instaurat en altres zones de la península.

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (2 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (1 vote)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023