Urbà

#a2a2a0
Referència

J. Andreu, J. Pino, C. Basnou, M. Guardiola i J.L. Ordóñez. Les espècies exòtiques de Catalunya. Resum del projecte EXOCAT 2012. (Informe científic) Generalitat de Catalunya, Departamente d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Autors/es

J. Andreu, J. Pino, C. Basnou, M. Guardiola, J.L. Ordóñez.

Fitxa elaborada per

EXOCAT, un escrutini de l'estat de les invasions biològiques a Catalunya

Average: 1 (1 vote)
2012
Objectiu

Proporcionar un sistema d'informació d'espècies exòtiques de Catalunya que permeti avaluar l'estat actual de les invasions biològiques en el nostre territori.

Mètodes bàsics

Àrea d'estudi: tota Catalunya

El CREAF i el Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals de la Generalitat de Catalunya hem desenvolupat aquest sistema a partir de les dades disponibles sobre distribució, procedència, via d'entrada i estat d'invasió de les espècies exòtiques presents en el nostre territori.

Aquesta informació respon a l'esquema de les invasions, on només un percentatge petit de les espècies introduïdes esdevenen invasores. Perquè això succeeixi han de passar per les fases de transport, introducció, establiment, expansió i impacte.

Resultats principals

Hem detectat un total de 939 espècies exòtiques introduïdes a Catalunya: un 65% d'aquestes especies són plantes, el 16% són ocells i la resta d'espècies sumen un 19%. Només 110 d'aquestes espècies es consideren invasores i 168 són naturalitzades o establertes.

A banda de les espècies exòtiques, existeixen 41 espècies catalogades com a translocades, és a dir, autòctones d'altres parts de la península que s'han introduït en altres zones on abans no hi vivien. Algunes d'aquestes espècies són tan perilloses com les exòtiques, com és el cas de molts peixos translocats per a la pesca esportiva.

La distribució d'exòtiques és irregular: es concentren a les grans àrees metropolitanes i espais naturals adjacents (Barcelona, delta del Llobregat, Besòs, Collserola, serra de Marina, etc.). També són abundants a les planes irrigades (Empordà, delta de l'Ebre, Segrià i Urgell.)

Catalunya en general és una de les àrees amb més concentració d'espècies exòtiques d'Espanya i d'Europa. Les causes principals de l'establiment d'aquests organismes en els nostres ecosistemes són:

- L'elevat grau d'humanització del paisatge

- Els intercanvis de persones i mercaderies

- La bondat del clima mediterrani

Conclusions

EXOCAT ha permès fer una primera avaluació de l'estat de les invasions biològiques a Catalunya. Aquest fenòmen té gran impacte ecològic i socio-econòmic en el nostre territori, i un sistema d'informació estandaritzada és important per a la presa de decisions i el control d'aquestes espècies.

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (4 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (2 votes)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023