Referència

Melero Y., Stefnescu C., Pino J. General declines in Mediterranean butterflies over the last two decades are modulated by species traits. (2016) Biological Conservation. DOI: 10.1016/j.biocon.2016.07.029

Autors/es

 Y. Melero, C. Stefanescu, J. Pino. 

Fitxa elaborada per

El 70% de les papallones mediterrànies estan en declivi

Encara sense vots
2016
Objectiu

Conèixer quines són les espècies més afectades els darrers anys pel canvi global i els principals motius d'aquesta desaparició.

Mètodes bàsics

Anàlisi de diverses espècies mediterrànies a Catalunya, Menorca i Andorra. Recompte amb participació ciutadana del CBMS (Catalonian Butterfly Monitoring Scheme).

Resultats principals

Les causes principals són l’escalfament global – i la conseqüent sequera a la regió mediterrània – i els canvis que pateixen els hàbitats de les papallones, sobretot a causa de la urbanització, l’abandonament dels espais oberts i el desenvolupament d’una agricultura intensiva. D’entre totes les espècies, els autors destaquen les davallades de les poblacions de Damer de la blenera (Melitaea trivia), Safranera pàl·lida (Colias alfacariensis) i Escac ferruginós (Melanargia occitanica).

En aquest escenari les espècies més afectades són les especialistes, que viuen en hàbitats molt concrets, i les que es reprodueixen diverses vegades al llarg de l’any. Tot i això, l’autora principal de l’estudi, Yolanda Melero, alerta que «les espècies generalistes estan patint també una davallada en les seves poblacions i, per tant, estem davant d’una pèrdua global de biodiversitat».

Conclusions

Els investigadors assenyalen el canvi climàtic i els canvis en els usos del sól com les causes del declivi de les papallones. Les espècies més afectades són aquelles especialitzades en explotar uns pocs tipus d'ambients i que produeixen vàries generacions de papallones a l'any. 

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (4 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (2 votes)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023