Castellar, J. A. C., Popartan, L. A., Pucher, B., Pineda-Martos, R., Hecht, K., Katsou, E., Nika, C. E., Junge, R., Langergraber, G., Atanasova, N., Comas, J., Monclús, H., & Pueyo-Ros, J. (2024). What does it take to renature cities? An expert-based analysis of barriers and strategies for the implementation of nature-based solutions. Journal of Environmental Management, 354, 120385. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2024.120385
Com superar les barreres per renaturalitzar els entorns urbans?
L'objectiu de l'estudi és identificar les barreres principals per a la implementació de solucions basades en la natura (NBS) a les ciutats, així com proposar estratègies per superar-les. Aquest estudi, amb la participació de 80 experts europeus, té com a objectiu proporcionar una visió completa de les dificultats i estratègies per facilitar la implementació de les NBS a escala urbana.
Zona d'estudi: Europa
Les NBS es presenten com una alternativa ecològica per mitigar problemes urbans, com la gestió de l'aigua i l'augment de la biodiversitat, tot promovent espais verds sostenibles. Malgrat el suport polític i financer creixent, la seva aplicació generalitzada encara és limitada.
Per abordar aquest tema, es van organitzar dos tallers virtuals basats en l'enfocament IDEA (“Investigate”, “Discuss”, “Estimate”, “Aggregate”), en què experts van identificar barreres i van proposar estratègies per a la seva superació. Es van organitzar quatre tallers organitzats en els següents temes: parets i cobertes verdes, gestió de l’aigua de pluja, producció d’aliments i biomassa, i solucions per a tractament i recuperació d’aigua i materials. Els resultats dels tallers es van compilar en una base de dades estructurada i es van analitzar estadísticament per avaluar la rellevància i transversalitat de cada barrera i estratègia.
L'estudi va identificar 24 barreres per a la implementació de les NBS, destacant especialment la complexitat tecnològica, la manca de personal qualificat, i la manca de conscienciació sobre l'existència de les NBS com a opció. Es va observar que la complexitat tecnològica afecta tant la implementació com l'operació i manteniment, la qual cosa pot influir negativament en l'acceptació social. Altres barreres destacades inclouen la càrrega burocràtica i la manca de normes clares que dificulten l'adopció generalitzada de les NBS.
Pel que fa a les estratègies, l'estudi proposa enfocaments que van més enllà de les solucions purament tècniques. Estratègies com campanyes de divulgació per informar sobre els beneficis de les NBS i la col·laboració amb els agents implicats van ser considerades clau per millorar l'acceptació i la integració de les NBS en la planificació urbana. També es van destacar les iniciatives per promoure l'educació i la capacitació, amb programes que involucrin professionals i comunitats.
Totes les barreres i estratègies es poden consultar en aquesta interfície gràfica: https://embed.kumu.io/736301b854dc4734fadc64c6d628cbac#barriers-and-strategies-for-nbs-implementation
Aquest treball posa de manifest que la implementació exitosa de les NBS requereix un enfocament integral que combini tecnologies innovadores amb la implicació comunitària i un marc regulador clar. Els resultats poden servir com a guia per a urbanistes i responsables polítics per abordar les barreres de manera efectiva i fomentar estratègies que maximitzin l'ús de les NBS a les ciutats. Tot i que l'estudi presenta limitacions, com basar-se només en opinions expertes, ofereix un punt de partida sòlid per a futures investigacions i aplicacions pràctiques.