El Prismàtic estrena nova web per connectar més i millor la ciència i la gestió de la natura

caratules de l'espai web
Experiència de:

Prismàtic

Prismàtic és una plataforma de coneixement d’accés obert dissenyada per ajudar a la presa de decisions durant la planificació i gestió del patrimoni natural i la biodiversitat. 

El coneixement científic és cabdal per ajudar a dissenyar i implementar les polítiques públiques en matèria de medi ambient. Des de fa 9 anys, el Prismàtic ha treballat per donar resposta a aquesta demanda i crear un punt d’avinentesa entre el coneixement científic dels 25 centres que ja formen part de la plataforma i la gestió del patrimoni natural (personal tècnic de la Generalitat, de diputacions, ajuntaments, empreses, etc.). Aquesta iniciativa, impulsada pel Departament d’Acció Climàtica i coordinada pel CREAF en el marc de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, ha estat liderant des dels seus inicis un espai que fins ara l’omplia el buit i que, amb empenta i passió, ha esdevingut un referent entre aquests dos mons: la ciència i la gestió. Ara, a més, estrena nova web!

Actualitzar la plataforma web era el natural i necessari per avançar d'acord amb l’evolució de la iniciativa i de les necessitats de la comunitat. És una web que ha recollit les peticions dels usuaris i dels propis centres de recerca participants, fet que ha resultat en un lloc web més ric, eficient i usable.  

Alba Gimbert, responsable del Prismàtic: ”El Prismàtic va néixer per connectar la ciència i la gestió, i el camí que ha fet aquests últims anys ha sigut efervescent. Ens trobem en un punt on el diàleg entre ambdós mons és més constant, fructífer i amable. Cada pas ens acosta més a una ciència compromesa amb els reptes reals i a una gestió del patrimoni natural que s'alimenta de dades vàlides i mesures innovadores basades en evidències científiques”.

Pau Sainz de la Maza, coordinador de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat: "Una de les coses que més aprecien els gestors del medi natural del Prismàtic és que d’una manera fàcil i ràpida poden trobar referències interessants i casos d’èxit en la gestió de la natura avalades pel coneixement científic. Això crea a més sinèrgies de col·laboració entre ciència i gestió i entre gestors de diferents espais naturals molt interessants i valuoses".

Quines novetats hi trobarem?

D'entrada, les fitxes s’han actualitzat de manera que la cerca és molt més refinada i precisa. Conté diversos filtres que et permeten trobar el que necessites segons els ambients (marí, urbà, forestal, aigües continentals i muntanya), l’aplicabilitat (conservació, mitigació i adaptació al canvi climàtic, educació ambiental, salut pública, restauració ambiental), l'autoria dels centres de recerca i, fins i tot, el tipus de fitxa (manual, article, web, cartografia).  

Imatge
fitxes prismàtic

 

Si el que vols és tenir l’antena activada per sintonitzar amb els esdeveniments més destacats sobre patrimoni natural i biodiversitat, ara ho tindràs en un clic! L’apartat d’agenda et mantindrà informada al dia amb activitats, cursos, seminaris i jornades dels centres de recerca catalans i també d’altres entitats d’arreu del territori. Però si hi ha uns esdeveniments caracteritzen el Prismàtic, aquests són els #cafèsPrismàtic. I ara tindran el protagonisme que es mereixen. A banda de trobar-los a l’apartat d’agenda, tindran pàgina exclusiva on podràs trobar tant la informació dels que estan programats els propers mesos com els que ja han passat, amb l’enllaç directe al vídeo del Youtube per recuperar-los.  

Consulta els nostres #cafèPrismàtic al YouTube

Què està passant al territori? Aquesta és una de les grans novetats de la nova web: la secció d’experiències. Allà hi trobarem notícies i testimonis d’actualitat que evidencien el què hem après de la unió entre la ciència i la gestió. Les experiències representen un pas endavant en la integració del Prismàtic amb la recerca local i les decisions polítiques que s’aterren al territori per part de diferents actors. És un espai que vol compartir les lliçons apreses i crear una xarxa de col·laboració i aprenentatge mutu que serveixi de mirall per a les diferents entitats, municipis o administracions que comparteixin reptes similars. Amb aquestes veus, el Prismàtic cerca expandir els seus horitzons i fer créixer la comunitat de col·laboradors, que fins ara es restringia únicament als centres de recerca. Ara les entitats, fundacions, diputacions i altres ens que treballin per salvaguardar la natura, podran compartir les seves vivències i transcendir la seva veu. 

El Prismàtic camina, connecta i reforça la teranyina de l’evidència científica i la presa de decisions. Arribarem més lluny plegades. Ho fem juntes?