Utilitzen drons per investigar el comportament de les aus

Utilitzen drons per investigar el comportament de les aus

Un estudi sobre Biodiversitat publicat l'any 2017.

Objectiu

L'estudi desenvolupa l'ús dels drons per tal d'estudiar el comportament colonial d’una au, la gavina riallera, en el moment de nidificar. Aquesta tecnologia permet obtenir dades ecològiques de manera ràpida i acurada, a baix cost i sense interferir en el comportament de les espècies ni els seus hàbitats.

Mètodes bàsics

L’estudi es va desenvolupar en una petita illa situada al centre de l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, a Lleida. 

El dron, de menys de 2 kg de pes va sobrevolar i fotografiar durant 13 setmanes l’illa. A partir de les imatges, d’alta resolució i georreferenciades, l’equip va poder analitzar el comportament de la gavina riallera (Chroicocephalus ridibundus) durant el procés de creació de la colònia i va poder establir l’èxit d’eclosió d’uns 360 nius.

Resultats principals

Els resultats mostren quins factors contribueixen a la presa de decisions de les gavines i com aquests afecten a l’èxit reproductiu, com ara el moment d’arribada de les aus a la colònia o l’emplaçament del niu. Segons les dades, arribar abans i situar-se al centre de la colònia amb veïns propers fa augmentar la probabilitat d’èxit.

Conclusions

L'ús de drons permet estudiar el comportament colonial de la gavina riallera en el moment de nidificar.

La facilitat per arribar a llocs inaccessibles, el seu baix cost o la senzillesa en la seva operació converteixen els drons en eines essencials pel desenvolupament d’estudis científics.

Poden evitar les molèsties causades per la presència humana (pertorbació de l’hàbitat o molèstia de les espècies que es volen estudiar). També permeten arribar a llocs on d’altra manera seria molt difícil o impossible i aporten un conjunt de dades constant i precisa.