La baixa diversitat genètica no suposa un problema per a la reintroducció exitosa d'espècies

La baixa diversitat genètica no suposa un problema per a la reintroducció exitosa d'espècies

Un estudi publicat l'any 2016.

Objectiu

Fer un seguiment de les poblacions de marmotes (Marmota marmota) reintroduïdes al Pirineu. 

Mètodes bàsics

Estudis de la variabilitat genètica i la procedència de tres poblacions de marmota alpina situades a tres localitats del Pirineu (Andorra, la Cerdanya i el Ripollès). 

Resultats principals

La investigació ha permès conèixer que les marmotes reintroduïdes als Pirineus són molt poc diverses pel que fa a la seva genètica, provenen només de dues poblacions alpines diferents i, a més, no hi ha hagut intercanvi genètic entre elles.

Que les poblacions siguin diverses genèticament és important en general, però ho és més encara quan les poblacions són petites, com és habitual en les reintroduccions d’espècies.

El baix nombre d’individus fundadors —uns 400 reintroduïts en 40 anys—, juntament amb l’aïllament geogràfic i genètic, “ha provocat que la diversitat genètica de les tres poblacions pirinenques s’hagi vist molt reduïda. La població del Ripollès és molt diferent genèticament a les altres dues”, explica Mariona Ferrandiz-Rovira, autora principal de l'estudi. 

Inicialment, es van alliberar prop de 400 marmotes fundadores, que en poc temps van arribar a formar una descendència de 10.000 exemplars. Per tant, malgrat la manca de seguiment i la baixa diversitat genètica de les poblacions estudiades la reintroducció ha estat molt reeixida i les marmotes han aconseguit colonitzar el Pirineu.

Conclusions

La reintroducció de marmotes als Pirineus és tot un èxit malgrat la baixa diversitat genètica.