11 vídeos per reconnectar i cuidar el mar Mediterrani

11 vídeos per reconnectar i cuidar el mar Mediterrani

Un estudi publicat l'any 2023.

Objectiu

L'objectiu d'aquesta sèrie de vídeos és inspirar una reconnexió amb el mar, promoure una transformació ràpida i profunda del nostre estil de vida insostenible.

Mètodes bàsics

Zona d’estudi: 13 països europeus de la part nord del mar Mediterrani.

Els impactes del canvi climàtic al llarg de la costa mediterrània i les accions emprades per les Àrees Marines Protegides (AMPs) per enfrontar-s'hi, explicades en una sèrie de 11 vídeocàpsules. Quines són les principals amenaces? Com podem fer-hi front treballant junts?

El lema del projecte MPA Engage "Actua Local, Pensa Mediterrani" resumeix en quatre paraules la necessitat d'emprendre accions concretes inspirades en una visió compartida de desenvolupament, col·laboració i futur per al medi marí i les comunitats costaneres. Una estratègia mediterrània basada en les Àrees Marines Protegides per a una resposta col·lectiva a un problema cada vegada més evident, el del canvi climàtic.

Resultats principals

Les diferents píndoles informatives són les següents:

  1. Alè de canvi: el vídeo d'obertura de la sèrie de videopílules MED Together presenta el famós apneista Guillame Néry en 60 segons poderosos i poètics que recorden com el mar és un entorn fràgil, vinculat a la nostra pròpia supervivència, un entorn que cal protegir amb cura ara més que mai, perquè el temps s'esgota.
  2. Peix Lleó: El peix lleó (Pterois miles) va migrar des dels tròpics fins al mar Mediterrani nedant a través del Canal de Suez. Són bonics i colorits, però són perillosos invasors i estan impactant la rica biodiversitat del Mediterrani. Què hem de fer? Com podem mantenir sota control la seva població? Mireu el vídeo per aprendre-ho!
  3. Ciència ciutadana: Els impactes relacionats amb el clima s'amaguen sota el mar i la majoria de la gent no en té consciència. La ciutadania, treballant conjuntament amb les persones científiques, poden ajudar en la recerca sobre els ecosistemes marins mediterranis i el canvi climàtic. Mireu el vídeo per aprendre com podeu unir-vos a les nostres activitats de recerca submarina!
  4. La pèrdua del gegant: els mol·luscs gegants moren per tot el mar Mediterrani a causa d'un enemic microscòpic, però tenim una nova esperança: s'han trobat nous exemplars vius! Cal protegir-los tant dins com fora de les Àrees Marines Protegides per lluitar contra l'extinció del mol·lusc bivalve endèmic més gran del mar Mediterrani. Ens ajudes?
  5. Detectant forans: Les Àrees Marines Protegides protegeixen la biodiversitat i són llocs sentinella per a canvis en els ecosistemes naturals. Però les espècies invasores causen impactes severes als ecosistemes naturals, ja que reemplacen la funció ecològica de les espècies autòctones de peixos i invertebrats mediterranis i, si no es gestionen adequadament, poden afectar negativament també les Àrees Marines Protegides. Per això, aquests espais poden col·laborar amb organismes de recerca i comunitats locals per trobar possibles solucions.
  6. Buscant canvis: els ecosistemes marins saludables poden respondre millor al canvi climàtic, però actualment és difícil fer-ne un seguiment dels impactes del perquè no existeixen estratègies de monitoratge harmonitzades per als ecosistemes marins del Mediterrani. Per això, el projecte MPA Engage ha desenvolupat protocols estàndard de monitoratge per seguir els canvis en les poblacions de peixos, les praderies de fanerògames marines i les colònies d'organismes bentònics. Aquesta informació és clau per als plans de mitigació i adaptació al canvi climàtic. Com ho fem? Trobeu els nostres protocols de monitoratge a https://mpa-engage.interreg-med.eu/monitoring-protocols/our-philosophy-and-monitoring-protocols/our-philosophy/
  7. Moralitat massiva: el coral·ligen és el segon hàbitat bentònic més biodivers del Mediterrani, que inclou mes de 1600 espècies d'algues, esponges, coralls, i altres invertebrats i més de cent espècies de peixos. En els últims anys s'han observat episodis repetits de mortalitat massiva d'invertebrats com ara gorgònies, a causa de l'augment de la temperatura de l'aigua del mar i l'augment de la freqüència de les onades de calor marines. S'han observat morts massives també a l'AMP del Cap de Creus i això posa de manifest la urgència de prendre decisions de gestió i accions significatives contra el canvi climàtic.
  8. Avaluem la vulnerabilitat: Les Àrees Marines Protegides poden presentar una vulnerabilitat contrastada en front al canvi climàtic. La vulnerabilitat depèn de les característiques socio-ecologiques de cada àrea marina protegida. El projecte MPA Engage ha desenvolupat una nova eina per ajudar les Àrees Marines Protegides a elaborar una Avaluació de Vulnerabilitat https://futureoceanslab.org/vulnerability-tool/
  9. Renzo Mazzarri: és campió mundial de pesca submarina. En els últims anys, ha estat testimoni dels canvis que estan succeint en les poblacions de peixos com a conseqüència del canvi climàtic. Mireu el vídeo per conèixer les conseqüències visibles del canvi climàtic al mar Mediterrani, que es poden evidenciar amb el Coneixement Ecològic Local.
  10. Deserts submarins: el mar Mediterrani és un punt calent de biodiversitat, però molts ecosistemes marins s'estan transformant en deserts submarins a causa de l'escalfament del clima i les invasions biològiques. Aquí hem treballat per augmentar la consciència i promoure accions urgents.
  11. Les Àrees Marines Protegides contra el canvi climàtic: l'oceà ens està donant un advertiment: no hi ha creixement infinit en un planeta finit. Però les solucions estan a la natura i el projecte MPA Engage ha ajudat les Àrees Marines Protegides a construir noves col·laboracions per a l'adaptació i la mitigació del canvi climàtic.

Conclusions

Amb aquestes accions fresques i originals es pretén arribar tant a la ciutadania com a les persones implicades en la gestió d'àrees marines protegides i, així, estar més a prop de desenvolupar plans d’adaptació al canvi climàtic.