Referència

De Cáceres M., Martínez-Vilalta J., Coll Ll., Llorens P., Casals P., Poyatos., Pausas J. G., Brotons L. Coupling a water balance model with forest inventory data to predict drought stress: the role of forest estructural changes vs. climate changes. Agricultural and Forest Meteorology (2015), 213 (77-90), doi:10.1016/j.agrformet.2015.06.012

Autors/es

M. De Cáceres, J. Martínez-Vilalta, L. Coll, P. Llorens, P. Casals, R. Poyatos, J.G. Paus, L. Brotons. 

Fitxa elaborada per

Models per predir la sequera dels boscos

Encara sense vots
2015
Objectiu

Generar un model matemàtic que permeti predir l'estrès per sequera als boscos a escala regional, de cara a adoptar diferents estratègies de mitigació i adaptació a la sequera.

Mètodes bàsics

Dades que ofereixen els inventaris forestals espanyols en els darrers 30 anys. 

El model matemàtic sorgeix de combinar el balanç hídric (les entrades menys les sortides d’aigua) amb les dades que ofereixen els inventaris forestals.  A més, combinant aquest model amb dades meteorològiques diàries es pot obtenir de forma continuada una estimació fiable de l’estrès per sequera que pateixen les plantes.

Resultats principals

Els boscos catalans han augmentat el seu estrès hídric en la majoria de casos. Això és així sobretot perquè ha incrementat la superfície forestal i els boscos s’han fet més densos, més que no pas pel canvi desfavorable de les condicions climàtiques. L’abandonament rural i la disminució de la gestió forestal han estat les principals causes d’aquests canvis.

Conclusions

L'estrès per sequera que pateixen els boscos depèn tant de les condicions climàtiques com de les característiques de la vegetació i del sòl que hi hagi a la zona. 

Estudis relacionats

Agrícola
Average: 1 (4 votes)
2024
Forestal
Average: 1 (2 votes)
2023
Forestal
Average: 1 (5 votes)
2023