Autoras/es

Ignasi Torre, Joan Grajera, Fèlix Amat, Daniel Oro i Santi Mañosa

Ficha elaborada por

Els petits mamífers són un factor clau en les estratègies d'alimentació dels aligots

Average: 1 (1 vote)
2024
Objetivos

Observar relacions entre l’abundància al medi dels petits mamífers comuns i la taxa reproductiva dels aligots (Buteo buteo), i com afecten les taxes d’aportació i biomassa de les diferents preses als nius.

Métodos básicos

Zona d'estudi: Maresme i el Vallès Oriental

L’estudi s’ha desenvolupat en un àrea forestal (70 km2) situada a les comarques del Maresme i el Vallès Oriental entre els anys 2010–2019. Durant aquest període s’han monitoritzat 50 cicles reproductius corresponents a 10 territoris diferents, i es van disposar càmeres de foto-trampeig en 24 nius en el període 2015–2019. També s’ha recollit informació de les seves preses principals a la primavera (petits mamífers), aprofitant la base de dades del projecte de seguiment de petits mamífers comuns (SEMICE). Per això, s’ha seleccionat les dades d’abundància a la primavera entre 2010–2019 en vuit estacions relativament properes a l’àrea d’observació dels aligots. 

S’ha utilitzat models lineals mixtes per determinar si les taxes d’aportació canvien entre mesos i anys, i amb l’edat dels polls. També s’ha analitzat la dinàmica poblacional dels petits mamífers (oscil·lacions interanuals) en relació amb la productivitat (nombre de polls per niu i any), i si l’abundància d’aquestes preses afecta també a la fenologia de posta i data de naixement dels polls.

Resultados principales

Durant 2010–2019 es van poder identificar un total de 1,150 preses aportades pels aligots adults als nius, i es van capturar 1,395 petits mamífers de cinc espècies. Vam trobar que la biomassa de preses capturades no era un bon indicador de la seva influència en la productivitat. De fet, el consum de petits mamífers, tot i que només representava l'11% de la biomassa lliurada, va tenir una influència molt més gran en la productivitat dels aligots que el consum de serps, que representaven el 47% de la biomassa lliurada. El trampeig en viu va evidenciar que els petits mamífers eren depredats d'acord amb la seva disponibilitat al camp, i la seva abundància a la primavera estava directament relacionada amb la productivitat i inversament amb les dates d'eclosió.

Conclusiones

Els petits mamífers, sobretot ratolins, es poden considerar preses molt adequades, a causa dels temps de manipulació ràpid, la rendibilitat i l'alta ingesta d'energia. Els nostres resultats han assenyalat la rellevància dels ratolins en el rendiment de reproducció dels aligots, i juntament amb el paper destacat dels petits mamífers d’espais oberts en la demografia dels aligots durant la tardor-hivern, han suggerit un paper clau dels petits mamífers en l'ecologia d’aquests depredadors al llarg de l'any a la zona mediterrània estudiada. Aquestes troballes tenen implicacions importants per a la nostra comprensió de les estratègies d'alimentació de les espècies generalistes i el paper que tenen l'hàbitat i els factors ambientals en la seva configuració.