Una aplicació mòbil que avisa del risc d'al·lèrgia als carrers de les ciutats

Una aplicació mòbil que avisa del risc d'al·lèrgia als carrers de les ciutats

Un estudi publicat l'any 2018.

Objectiu

Identificar i ubicar sobre el mapa la presència de plantes al·lergèniques i indicar el seu estat fenològic a través de la ciència ciutadana.

Mètodes bàsics

L'aplicació Planttes mostra als usuaris imatges de les diferents plantes al·lergògenes més importants, i els ofereix informació de com són les seves flors i els seus fruits. El sistema permet a l'usuari assenyalar al mapa el punt on es troba (geolocalització), quina planta està veient, i si aquesta es troba sense flor, en fase de formació de flor, si té la flor oberta o si ja té fruit.

Aquesta informació pot ser visualitzada per la resta d'usuaris i els pot ajudar a decidir les rutes més recomanables a seguir en l'entorn urbà per tal d'evitar al màxim la proximitat a aquells llocs on es troba amb la flor oberta la planta que li causa al·lèrgia. Es tracta d'una informació dinàmica, que canvia dia a dia, de la mateixa manera que ho fan les plantes.

Conclusions

Els impulsors esperen que la iniciativa pugui ser de l'interès del públic en general, i també que es converteixi en una eina de treball per a escoles, centres cívics i entitats i que aquestes col·laborin i promoguin el seu ús continuat, de manera que amb la col·laboració ciutadana es aconsegueixi tenir informació en viu de com es succeeixen i progressen les floracions de plantes amb capacitat de desencadenar al·lèrgies en els nostres carrers i places.

La informació és complementària a la que ofereix el Punt d'Informació Aerobiològica (http://lap.uab.cat/aerobiologia/es/forecast/catalunya), a una escala més detallada i de molta utilitat per als al·lèrgics.