Reforestar zones degradades amb el mètode Cocoon augmenta la probabilitat d’èxit

Reforestar zones degradades amb el mètode Cocoon augmenta la probabilitat d’èxit

Un estudi publicat l'any 2019.

Objectiu

Provar si el mètode Cocoon –una mena de dònuts biodegradables– és efectiu per reforestar zones degradades, com per exemple boscos que han patit incendis, activitats mineres, infraestructures de transport, etc. 

Mètodes bàsics

Els Cocoon són uns ‘dònuts’ de cartró que s’enterren a terra plens d’aigua i hidraten i protegeixen l’arbre durant el primer any de vida, el més sensible, i després es descomponen al sòl. Guia fotogràfica sobre com utilitzar-lo

Entre 2016 i 2019  s’han plantat uns 30.000 arbres i arbusts utilitzant aquesta tecnologia a indrets diferents de la conca mediterrània – com ara Catalunya, País Valencià, Almeria, Itàlia i Grècia– i a les Illes Canàries per valorar si es recupera la plantació. També s’han dut a terme 7 experiències pilot per contrastar la reforestació amb Cocoon respecte d’una recuperació comú i s’han repartit 7.500 dònuts biodegradables per replicar l’acció en situacions i realitats diferents, per poder recollir més dades i impressions.  

El projecte ha implicat actors locals de cada zona en totes les reforestacions: empreses privades, administracions, ramaders, agricultors, propietaris forestals i ONG. 

Resultats principals

Les dades de reforestació són positives: a Catalunya ha sobreviscut un 60% i al País Valencià un 85% més d'arbres que els reforestats de forma habitual. A Gran Canària s'ha arribat a una supervivència d'entre un 20 i un 80%, segons l'espècie.  

L’estudi econòmic demostra que reforestar amb el Cocoon pot ser fins a 4 vegades més rendible que fer-ho de la forma habitual, si tenim en compte el cost en relació als resultats obtinguts. A més, és una via que amplia la finestra de plantació: permet avançar-la al setembre o fins i tot a l’agost, i també retardar-la al final de la primavera o principi d’estiu. 

  • Reforestació al Bruc: 

En el cas català, el Cocoon ha permès reforestar zones cremades com ara a El Bruc, que va patir un incendi l’any 2015. S’han plantat uns 4.000 arbres d’espècies forestals com ara l’alzina, la carrasca i el roure, però també d’agrícoles com són l’olivera, el noguer, el cirerer i la figuera, entre d’altres. Així, s’ha provat també que l’èxit està condicionat per la varietat que es planta. 

En aquest mateix cas,  L’empresa VOLTERRA van plantar 2.000 arbres de 3 varietats d’olivera: l’arbequina, la vera i la cornicabra. Aquesta última és la que ha donat millors resultats, ja que el 77% de les oliveres de varietat cornicabra ha prosperat. 

Conclusions

Utilitzar el mètode Cocoon augmenta l’èxit de la reforestació de zones degradades, resulta poc invasiu per a les plantacions i pot ser fins a 4 vegades més rendible que fer-ho de la forma habitual.  

També és interessant valorar que en el cas del Bruc la intenció no és recuperar la zona cremada en forma de bosc de pi blanc, el que s’havia cremat, sinó adoptant una forma de mosaic agroforestal, un paisatge molt més resistent als incendis i amb major biodiversitat. Unes mesures importants en aquesta situació d’emergència climàtica. 

Protocol de seguiment. Desembre 2019

Informe de seguiment del sòl. Desembre 2019.

Informe de seguiment. Desembre 2018