La gestió del geoturisme del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa és aplicable a d'altres espais similars

La gestió del geoturisme del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa és aplicable a d'altres espais similars

Un estudi publicat l'any 2018.

Objectiu

Analitzar l'impacte socioeconòmic, la viabilitat i la sostenibilitat del geoturisme en el Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa per entendre els beneficis i també les amenaces que aquesta activitat representa.

Mètodes bàsics

El treball detalla i analitza els diferents recursos turístics que formen part del  Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Els autors destaquen 8 punts d'interès geològic entre els quals hi figuren els cràters dels volcans de Santa Margarida o el Croscat, però també, per exemple, la colada basàltica de Sant Joan les Fonts.

L'estudi també recull altres llocs d'interès natural i cultural de la zona i analitza el paper dels Centres d'Interpretació Turística i la importància dels itineraris marcats que permeten visitar el parc.

El treball identifica també algunes de les principals amenaces, com ara l'increment de visitants en determinades èpoques de l'any, especialment durant la tardor.

Resultats principals

Les diferents accions desenvolupades al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa des de la seva creació han contribuït a generar un tipus de turisme (geoturisme) sostenible que ha portat beneficis socio-econòmics per a la zona.

l'experiència del Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa  demostra que la conservació del patrimoni geològic com una eina per impulsar el turisme és una estratègia encertada, fins i tot en el camp de la imatge global del territori i en l'establiment d'una "marca".

Un dels factors essencials ha estat la recerca científica dels volcans de la Garrotxa, de la qual se n'ha derivat l'assessorament per establir els millors llocs a ser promocionats i oferir una informació curosa al visitant.

Conclusions

Les solucions aplicades i l'experiència adquirida en la gestió del turisme al Parc de la Zona Volcànica de la Garrotxa es poden aplicar a d'altre zones protegides amb característiques i problemes similars.