La formigueta del foc es detecta a la Península per primer cop

La formigueta del foc es detecta a la Península per primer cop

Un estudi publicat l'any 2018.

Objectiu

Registre per primer cop a Europa d'una població establerta i en expansió de la formigueta de foc (Wasmannia auropunctata).

Mètodes bàsics

Estudi de 6 hectàrees d'extensió i 1.2 km de perímetre d’una urbanització de Marbella, Málaga.

Resultats principals

El seu nom prové d’una traducció directa de l’anglès, ‘little fire ant’, ja que la seva picada és intensa i ardent. Malgrat que pels humans no passa d’una molèstia, tant a la regió d’origen (la zona entre Brasil, Argentina i Uruguai), com en altres llocs on ja és invasora, s’han detectat casos de ceguesa en animals salvatges i domèstics que han estat picats a l’ull —des de gats, gossos, gallines i jaguars, fins a elefants a l’Àfrica.

L'investigador del CREAF i la UAB, Xavier Espadaler, explica que “és tant petita que és pràcticament indetectable, has de saber que és allà i buscar-la bé, sinó és impossible veure una formiga de color terrós i de poc més d’1 mm. És possible que ja sigui en altres llocs i ningú l’hagi vist”.

La formigueta de foc viu en climes càlids i humits, per això, tal i com mostra aquest mapa, ja s’ha pogut instal·lar en zones tropicals d’Àfrica, illes del Carib i del Pacífic, o el nord-est d’Austràlia, sobretot en plantacions intensives de cafè i cacau. La població de Marbella és, juntament amb unes d’Israel, la més septentrional detectada a Europa, on sempre s’ha trobat que la formigueta de foc viu en zones ben regades, com horts i jardins particulars. 

Conclusions

Per erradicar aquesta població caldria fer tractaments i deixar de regar els jardins de la urbanització durant dos anys. També establir un control actiu per de conéixer si s'ha instaurat en altres zones de la península.