Guia sobre ciència ciutadana, natura urbana i educació ambiental

Guia sobre ciència ciutadana, natura urbana i educació ambiental

Un estudi publicat l'any 2020.

Objectiu

Aquesta guia és un recull d’experiències de ciència ciutadana centrades en l’àmbit de la biodiversitat urbana. Pretén analitzar el potencial educatiu i transformador que la ciència ciutadana té sobre les persones.

Mètodes bàsics

La guia s'ha elaborat a partir de l’aportació de persones expertes i recull 15 projectes de ciència ciutadana locals i internacionals que se centren en l’àmbit de la biodiversitat propera a les ciutats i pobles.

Al mateix temps, analitza les característiques i el potencial educatiu i transformador d’aquestes experiències en les persones i en les comunitats participants, identificant-ne els aspectes més rellevants.

Resultats principals

Els projectes de ciència ciutadana conviden a mobilitzar els coneixements, les habilitats i les competències per a participar d’investigacions sobre problemes reals de l’entorn de les persones participants. És una metodologia que es vincula amb la mirada educativa de l’aprenentatge servei i de les concepcions educatives actives i de treball per a projectes que impulsem des Fundesplai.

Conclusions

Es recomana la consulta de la guia com a font d'inspiració per a centres educatius, entitats o administracions interessades en donar suport a projectes de ciència ciutadana ja existents o crear-ne de nous per fomentar la implicació de la societat en la ciència i en la conservació de la biodiversitat.