Els triturats de branques milloren l’estructura del sòl en explotacions agrícoles

Els triturats de branques milloren l’estructura del sòl en explotacions agrícoles

Un estudi publicat l'any 2020.

Objectiu

Avaluar els beneficis de la tècnica Bois Raméal Fragmenté (BRF) sobre les explotacions agrícoles i el medi ambient.  

Mètodes bàsics

Àrea d’estudi: Les Planeses, una finca de 80 ha localitzada a la comarca de la Garrotxa, 40 km al nord de Girona (Catalunya, Espanya).

La zona correspon a un clima mediterrani humit, els sòls són calcaris i la vegetació està dominada principalment per boscos d’alzina. Allà es duu a terme la tècnica del BRF en el context del projecte Life-Polyfarming de la Comissió Europea. 

El sistema Polyfarming és un projecte pilot d’agricultura regenerativa que combina els recursos del bosc, el bestiar i els cultius per a recuperar la fertilitat del sòl i, per tant, l’activitat de la finca.

La elaboració del Bois Raméal Fragmenté (BRF) consisteix en l'astellat de branques petites, a partir de les quals s'inicia un procés fúngic que condueixen els basidiomicets (un fílum de la divisió clàssica dels fongs) i que serveix com a base per a la formació d'un humus estable, que s’aplicarà a les explotacions agrícoles. 

Resultats principals

Beneficis trobats del BRF per a les explotacions agrícoles:

  • Augmenta la productivitat del sòl i disminueix els costos de gestió. S'afavoreix el control de les males herbes, la qual cosa millora el rendiment de les explotacions agro-forestals en zones desfavorides.
  • Permet l'aprofitament de productes forestals (restes de neteges de marges, podes, etc.) que actualment no té cap ús comercial.

Beneficis del BRF per al medi ambient:

  • Reducció de l'ús d'aigua. Permet reduir significativament l'ús de l'aigua, fins a un 50% en alguns casos, gràcies a la capacitat de l'humus per retenir-la.
  • Augment del segrest de carboni. Aconsegueix introduir una part del carboni segrestat pel bosc en el sistema de producció agrícola i això provoca un augment molt important a l'estoc de carboni segrestat al sòl, un dels elements fonamentals en la mitigació del canvi climàtic.
  • Millora de la biodiversitat. És un sistema que permet augmentar la biodiversitat del sòl, ja que millora la seva estructura i equilibra el pH.

Conclusions

El BRF permet la formació d'un humus estable que millora l'estructura i capacitat de retenció d'aigua del sòl.