El colèmbol és un bon indicador per conèixer la toxicologia dels sòls

El colèmbol és un bon indicador per conèixer la toxicologia dels sòls

Un estudi sobre Ecologia funcional i Canvi Global publicat l'any 2011.

Objectiu

Avaluar la influència de les propietats del sòl en la conducta d’evitar el sòl i la reproducció de Folsomia candida, una de les espècies de colèmbols més utilitzades en els tests d’organismes en estudis d’ecotoxicologia del sòl.

Mètodes bàsics

S’han utilitzat 19 sòls mediterranis amb un rang ampli de propietats i un sòl artificial. S’ha utilitzat un model predictiu com una eina per avaluar la influència de les propietats del sòl en el rendiment del desenvolupament del colèmbol Folsomia candida. El model desenvolupat és un anàlisi de regressió múltiple generalitzada de les propietats del sòl traient els paràmetres insignificants i utilitzant el factor de la conducta d’evitar el sòl i sis factors per al test de reproducció.

Resultats principals

En comparació amb els sòls naturals, el sòl artificial ha estat rebutjat per la majoria d’individus quan s’han ofert sòls naturals en els tests d’evasió, i el nombre de cries ha estat menor que l’obtingut en sòls naturals. Cap de les propietats del sòl avaluades han mostrat una resposta significativa en la conducta d’evitar el sòl.  Només la humitat del sòl s’ha inclòs en el model per explicar la resposta a l’evitació (s’observa un increment de l'evitació a mesura que augmenten les diferències en la humitat).  El model només explica un 16% de la variança de la resposta de l’evitació. Contràriament, en el cas de la reproducció, hi ha diverses propietats del sòl que influencien significativament, augmenta el nombre de cries amb l’increment del contingut d’humitat, amb l’augment de la textura gruixuda i amb la disminució en el contingut de nitrogen. El model de la reproducció explica el 45 % de la variança.

Conclusions

Aquesta espècie és relativament insensible a les propietats del sòl i per tant molt adequada per ser utilitzada en tests ecotoxicològics en sòls naturals. A més, es necessita precisar la humitat del sòl per ajustar el test ecotoxicològic del sòl amb aquesta espècie, sinó les diferències en les proves de reproducció i d’evitació no serien imparcials.