Efectes de les proliferacions de microalgues tropicals sobre l’ecosistema marí i les persones

Efectes de les proliferacions de microalgues tropicals sobre l’ecosistema marí i les persones

Un estudi sobre Biodiversitat publicat l'any 2020.

Objectiu

Descriure els efectes que les proliferacions de microalgues del gènere Ostreopsis poden tenir sobre la fauna i la flora marines, així com sobre la salut de les persones.

Mètodes bàsics

Ostreopsis és un gènere de microalgues d'origen tropical que, des de finals del segle XX, s'ha observat sovint a les platges mediterrànies des del final de la primavera fins a finals d'estiu o principis de tardor, quan la temperatura de l'aigua oscil·la entre els 21 i els 25°C aproximadament.

Fins ara, els principals efectes de les proliferacions tòxiques d’Ostreopsis en la salut humana estan associats al contacte directe amb aigua de mar quan les concentracions de cèl·lules d’aquest gènere són altes. Els símptomes aguts d'aquesta exposició són oftalmològics, digestius, respiratoris i dermatològics.

Resultats principals

Segons els últims models basats en projeccions climàtiques, en els pròxims anys les proliferacions d'aquestes microalgues podrien aparèixer abans i durar més, estenent-se des de la primavera fins a la tardor. No obstant això, es preveu que aquestes proliferacions siguin menys intenses degut a que les temperatures seran massa càlides (entre 25,5 i 28°C).

Conclusions

Degut als efectes que Ostreopsis pot tenir sobre els ecosistemes marins i les persones, és important disposar de sistemes de seguiment i vigilància d’aquest gènere a les platges. Això contribuirà no només a continuar i ampliar les sèries temporals d’aquestes microalgues, sinó també a elaborar futures projeccions de les seves proliferacions tòxiques.