Conreu sobre llit de troncs: agricultura regenerativa per a millorar el sòl de l’hort i els fruiters

Conreu sobre llit de troncs: agricultura regenerativa per a millorar el sòl de l’hort i els fruiters

Un estudi publicat l'any 2020.

Objectiu

Avaluar els beneficis del conreu sobre llit de troncs sobre les explotacions agrícoles i el medi ambient.  

Mètodes bàsics

Àrea d’estudi: Les Planeses, una finca de 80 ha localitzada a la comarca de la Garrotxa, 40 km al nord de Girona (Catalunya, Espanya).

La zona correspon a un clima mediterrani humit, els sòls són calcaris i la vegetació està dominada principalment per boscos d’alzina. Allà es duu a terme la tècnica 'conreus sobre llits de troncs' en el context del projecte Life-Polyfarming de la Comissió Europea. 

La tècnica, d'agricultura regenerativa, consisteix en enterrar els troncs sota el sòl de l’hort i plantar-hi per damunt d’ells. Aquest llit de troncs reprodueix la descomposició natural dels arbres al bosc: la descomposició de la fusta afavoreix la porositat del sòl, de manera que incrementa la reserva d'aigua i microorganismes. 

Resultats principals

Els resultats indiquen una sèrie de beneficis de la tècnica 'conreu sobre llit de troncs':

  • La descomposició gradual de la fusta és una font constant de nutrients a llarg termini per a les plantes, ja que un llit gran pot donar un subministrament constant de nutrients durant 10-20 anys.
  • La fusta de compostatge pot generar calor, la qual cosa pot augmentar la temporada de creixement de les plantes.
  • S'augmenta la ventilació del sòl, doncs les branques i troncs es van trencant a poc a poc, la qual cosa millora el drenatge del sòl.
  • Els troncs i les branques actuen com una esponja. L'aigua de pluja s'emmagatzema i després s'allibera durant els períodes més secs.
  • Participa en el segrest de carboni en el sòl, ja que introdueix al sòl un carboni de descomposició lenta que ajuda a la mitigació del canvi climàtic.
  • Permet aprofitar restes forestals que no són aptes per a altres usos, fet que ajuda a millorar la rendibilitat de les explotacions agrícoles.

Conclusions

Els conreus sobre llits de troncs milloren la capacitat d’emmagatzemar aigua al sòl i són un refugi per als microorganisme. Això  afavoreix el creixement de les plantes i augmenta el contingut de carboni en el sòl. Al mateix temps, el carboni introduït romandrà retirat de l'estoc atmosfèric entre 5 i 10 anys.